Custard (krem)

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Custard (krem)

    Dodane przez: iwona

    Interiot (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 ml mleka 2%
  • 120 g cukru
  • 6 żółtek jaj
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 laska wanilii

Opis przygotowania

Laskę wanilii rozkroić nożem, przełożyć ją do rondla, zalać ją mlekiem, śmietaną i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie składniki ściągnąć z ognia, wyciągnąć z nich laskę wanilii i lekko je przestudzić. Żółtka jaj przełożyć do miski utrzeć je trzepaczką z cukrem na puszysta masę. Do utartej masy wlać stopniowo przygotowane wcześniej składniki mleczne z wanilią, po czym całość postawić na małym ogniu i mieszać energicznie do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i przelać do miseczki. Wszystko posypać mielonym cynamonem. Gotowy krem podajemy do lodów i wszelkiego rodzaju ciast oraz tart.

0 komentarzy

Podobne przepisy