Precle słone

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

>6 os.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 0,5 l mleka
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki grubej soli
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka kminku
  • 40 g drożdży i 30 g cukru pudru

Opis przygotowania

Mąkę przesiać, dodać mleko, masło, żółtko, rozrobione drożdże, cukier puder i trochę mleka. Całość zagnieść na twarde ciasto i pozostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, docinać małe kawałki i formować z nich precelki. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, posmarować je żółtkiem, obsypać makiem, kminkiem i solą. Odczekać ok. 15 minut, następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 175 st. C. przez około 10 minut.

1 komentarz

odpowiedz

Oj, dziękuję Ci bardzo. Od tak dawna szukałam takiego przepisu! :)

Podobne przepisy