Szampan własnej roboty

wd2005

Autor:

Przepisów: 3403

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Szampan własnej roboty

    Dodane przez: wd2005

    erin.kkr / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • butelka po szampanie
  • 210 ml koniaku
  • 210 ml wody
  • 15 g cukru
  • 3 g kwasku cytrynowego
  • 2 g sody oczyszczonej (bezwonnej)
  • szklanka wina białego

Opis przygotowania

Do butelki po szampanie wlać koniak wraz z wodą i cukrem (wcześniej dobrze rozmieszać do rozpuszczenia cukru), następnie dolać szklankę wina białego i pozostawić wolną przestrzeń na około 10 cm od szyjki butelki, dodać kwasku cytrynowego oraz sody. Butelkę dobrze zakorkować, obwinąć drutem, pozostawić na dwa tygodnie. Gotowy szampan podawać dobrze schłodzony.

3 komentarze

odpowiedz

trzeba spróbować ;)

odpowiedz

ale bedziw walic w leb

odpowiedz

Tam jest błąd powinna być butelka nie od szampana tylko od Herkulesa :)

Podobne przepisy