Szampan własnej roboty

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3169
Szampan własnej roboty
fot. erin.kkr / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • butelka po szampanie
  • 210 ml koniaku
  • 210 ml wody
  • 15 g cukru
  • 3 g kwasku cytrynowego
  • 2 g sody oczyszczonej (bezwonnej)
  • szklanka wina białego

Opis przygotowania:

Do butelki po szampanie wlać koniak wraz z wodą i cukrem (wcześniej dobrze rozmieszać do rozpuszczenia cukru), następnie dolać szklankę wina białego i pozostawić wolną przestrzeń na około 10 cm od szyjki butelki, dodać kwasku cytrynowego oraz sody. Butelkę dobrze zakorkować, obwinąć drutem, pozostawić na dwa tygodnie. Gotowy szampan podawać dobrze schłodzony.

3 komentarze

trzeba spróbować ;)

ale bedziw walic w leb

Tam jest błąd powinna być butelka nie od szampana tylko od Herkulesa :)

Podobne przepisy