Keselica (zupa)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 661

Składniki:

  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • Zakwas:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Zupa:
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l letniej wody
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól
  • biały pieprz mielony

Opis przygotowania:

Przygotować zakwas: do rondla wrzucić pokruszone drożdże, zalać je letnią wodą, zasypać mąką pszenną, rozmieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Przygotować zupę: do kolejnego rondla wlewamy 1,5 l letniej wody i przygotowany wcześniej zakwas. Następnie wsypać do tego mąkę, płatki owsiane i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki nakryć talerzykiem i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie składniki odkryć i postawić na średnim ogniu. Wsypać do tego mielony kminek, dodać liście laurowe oraz obrany ze skóry i rozgnieciony na drobne kawałki czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, białym pieprzem i gotować przez 20 minut. pod przykryciem. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, przelać do miski, posypać ziarnami czarnego pieprzu i udekorować listkami laurowymi.

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, obrać ze skóry i przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienioną dodać do ziemniaków na talerzu. Całość podawać razem z przygotowaną wcześniej zupa.

0 komenatrzy

Podobne przepisy