Kebab z pitą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3207

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 chlebki pita
  • 2 łyżki nasion granatu
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • Kebab:
  • 600 g mielonej łopatki jagnięcej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
  • 1 czosnek
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Chlebki pita wysmarować letnią wodą i zrumienić je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron. Po zrumienieniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz.
Przygotować kebab: mięso mielone przełożyć do miski i zalać je oliwa z oliwek. Dodać do tego obrany ze skóry i posiekany drobno czosnek, natkę zielonej pietruszki i wszystkie suche przyprawy. Całość dobrze wymieszać ręcznie i oblepić tym patyczki od szaszłyków. Wszystko przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu składniki ściągnąć z grilla i dodać do pity na talerzu. Gotowa potrawę posypać obraną ze skóry i pokrojoną w krążki czerwoną cebulą, natką zielonej pietruszki oraz nasionami granatu.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się