Kebab z pitą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2361
Kebab z pitą
fot. lesya761 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 chlebki pita
  • 2 łyżki nasion granatu
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • Kebab:
  • 600 g mielonej łopatki jagnięcej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
  • 1 czosnek
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Chlebki pita wysmarować letnią wodą i zrumienić je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron. Po zrumienieniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz.

Przygotować kebab: mięso mielone przełożyć do miski i zalać je oliwa z oliwek. Dodać do tego obrany ze skóry i posiekany drobno czosnek, natkę zielonej pietruszki i wszystkie suche przyprawy. Całość dobrze wymieszać ręcznie i oblepić tym patyczki od szaszłyków. Wszystko przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu składniki ściągnąć z grilla i dodać do pity na talerzu. Gotowa potrawę posypać obraną ze skóry i pokrojoną w krążki czerwoną cebulą, natką zielonej pietruszki oraz nasionami granatu.

Komentarze (1)

Jaka temperatura grilla? Jaki czas pieczenia mięsa? Brak podstawowych informacji! Czy to nie ma być w odwrotnej kolejności czyli na końcu podsmażyć chleb by byl ciepły?

Podobne przepisy

Więcej przepisów