Makaron z szparagami i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1069
Makaron z szparagami i szynką
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu świderki
  • 300 g zielonych szparagów
  • 100 g szynki prosciutto
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szparagi umyć, pokroić na połówki, przełożyć je do rondla, potem zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Makaron wrzucić do kolejnego rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Szynkę prosciutto pokroić na małe kawałki i lekko ją zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zrumienionej szynki dodać obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Składniki te smażyć do czasu, aż się zeszklą, wtedy dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i szparagi. Całość posypać suszonym tymiankiem, tartym parmezanem, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów