Kaszi z polskich kasz

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1900
Kaszi z polskich kasz

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy pęczak jęczmienny
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 kostki rosołowej warzywnej
  • 3-4 krople oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kaszy mannej
  • 4 prasowane arkusze alg morskich nori
  • 100 g serka chrzanowego do smarowania (PHILADELFIA LUB ALMETTE)
  • musztarda
  • 4-5 śliwek suszonych pokrojonych w paski
  • 1/2 rzepy
  • 1/2 papryki surowej pokrojonej w paski
  • 1/2 ogórka surowego pokrojonego w słupki
  • sól - do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sos (np. ketchup, tatarski i in.)

Opis przygotowania:

Kaszę płuczemy trzykrotnie. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę a ziarenka kaszy po przekrojeniu nie będą miały białego środka. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w 1/2 szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części. Na macie do rolowania sushi układamy arkusz alg morskich nori błyszczącą stroną do dołu. Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata. Całość smarujemy cienką warstwą musztardy, połowę powierzchni smarujemy cienką warstwą serka chrzanowego , na serku układamy cienko pokrojone plasterki szynki lub salami i na wędlinie układamy pokrojone owoce lub warzywa np. paprykę, rzepę, ogórek. Zamiast szynki i salami możemy użyć pasztetu, ale wtedy nie smarujemy serkiem chrzanowym i dodajemy śliwki. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon. Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Z pozostałych składników robimy kolejne rulony, do każdego dobierając inne warzywa i inny rodzaj wędliny. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Potem wyjmujemy i zwilżonym zakwaszoną wodą ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm. Plasterki układamy na półmisku, osobno podajemy sos. Smacznego.

Autor: olma

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów