Øllebrød

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1097
Øllebrød
fot. RhinoMind (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 330 g chleba żytniego
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2,5 butelki ciemnego piwa Vestfyen (lub inne ciemne)
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 2 łyżki tartej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Chleb żytni połamać na małe kawałki i przełożyć je do rondla. Wlać do tego ciemne piwo i moczyć przez 2 godziny. Następnie do namoczonych składników dodać rodzynki, miód, wyspać mielony cynamon, szczyptę soli i 1 łyżkę tartej skórki pomarańczowej. Wlać do tego sok pomarańczowy i dobrze wymieszać. Całość w rondlu postawić na małym ogniu, mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką i gotować do chwili, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć do miski. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem, a ubitą dodać do potrawy. Wszystko posypać 1 łyżką tartej skórki pomarańczowej.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów