Charczo

wd2005

Autor:

Przepisów: 3243

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 500 g karkówki wołowej bez kości
  • 150 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 l wody
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka suszonej kozieradki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka octu winnego
  • 0,5 łyżeczki suszonego cząbru
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pokropić drobno. Mięso pokroić na małe kawałki i przełożyć je do rondla. Następnie zalać je wodą, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować na średnim ogniu. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wsypać tłuczone orzechy włoskie, pokrojoną papryczkę chili i dokładnie wymieszać. Składniki na patelni smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie zalać je 1/2 szklanki gotowanego wywaru z mięsa, ponownie wymieszać i przelać do gotowanego mięsa w rondlu. Wsypać do tego ryż, suszoną bazylię, cząber, kozieradkę, mielone nasiona kolendry i wlać ocet winny. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy mięso z ryżem będą miękkie, całość ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się