Ślepe ryby

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ślepe ryby

    Dodane przez: arek

    Awersowy / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • sól

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do przetartych ziemniaków wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Następnie zagotować bulion warzywny w rondlu i na wrzątek wlać wymieszane składniki z miski. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego bułkę tartą. Oba składniki dokładnie wymieszać i smażyć je do chwili, aż uzyskają złoty kolor. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy