Ślepe ryby

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1434
Ślepe ryby
fot. Awersowy / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do przetartych ziemniaków wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Następnie zagotować bulion warzywny w rondlu i na wrzątek wlać wymieszane składniki z miski. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego bułkę tartą. Oba składniki dokładnie wymieszać i smażyć je do chwili, aż uzyskają złoty kolor. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów