Babeczki czekoladowe z kremem arbuzowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Babeczki czekoladowe z kremem arbuzowym

    Dodane przez: wd2005

    kgroovy / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 170 ml letniego mleka 2%
  • 150 g tartej gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej
  • 160 g galaretki arbuzowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Następnie do rondla wlać letnie mleko, ekstrakt waniliowy, wbić do tego jajka i wsypać tartą gorzka czekoladę. Składniki w rondlu dokładnie roztrzepać trzepaczką, po czym przelać je do wymieszanych, suchych składników. Wszystko dobrze zmiksować, przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika oraz papilotek, przestudzić i przełożyć do pucharków deserowych.

Przygotować krem: masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy wsypać galaretkę arbuzową i dodać do tego schłodzoną śmietanę kremówkę. Całość utrzeć ręcznie, przełożyć do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej babeczki.

Wszystko posypać maczkiem cukierniczym.

0 komentarzy

Podobne przepisy