Ciastka maślane z maczkiem cukierniczym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Ciastka maślane z maczkiem cukierniczym

    Dodane przez: iwona

    kgroovy / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 300 g kolorowego maczku cukierniczego
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników wlać ekstrakt waniliowy, dodać miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie pociąć na kwadraty, posypać maczkiem cukierniczym i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy