Puto Bumbong

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g mąki ryżowej
  • 100 g fioletowego barwnika spożywczego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 liście bananowca
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 0,54 szklanki przegotowanej, przestudzonej wody

Opis przygotowania

Do miski wsypać mąkę ryżową, brązowy cukier i barwnik spożywczy. Składniki w misce dobrze wymieszać, po czym wlać do tego przegotowaną, przestudzoną wodę i z całości wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu składniki uformować w małe kwadraty i przełożyć je na sito naczynia gotowanego na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody gotować na sicie przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z sita i wyłożyć na liście bananowca. Wszystko polać roztopionym masłem i posypać wiórkami kokosowymi.

0 komentarzy

Podobne przepisy