Puto Bumbong

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 374
Puto Bumbong
fot. tacit requiem (joanneQEscober ) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mąki ryżowej
  • 100 g fioletowego barwnika spożywczego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 liście bananowca
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 0,54 szklanki przegotowanej, przestudzonej wody

Opis przygotowania:

Do miski wsypać mąkę ryżową, brązowy cukier i barwnik spożywczy. Składniki w misce dobrze wymieszać, po czym wlać do tego przegotowaną, przestudzoną wodę i z całości wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu składniki uformować w małe kwadraty i przełożyć je na sito naczynia gotowanego na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody gotować na sicie przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z sita i wyłożyć na liście bananowca. Wszystko polać roztopionym masłem i posypać wiórkami kokosowymi.

0 komenatrzy

Podobne przepisy