Rogaliki serowo-cynamonowo-orzechowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1181
Rogaliki serowo-cynamonowo-orzechowe
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Ciasto:
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • Nadzienie:
  • 400 g twarogu sernikowego
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm.

Przygotować nadzienie: sernik twarogowy przełożyć do miski. Wbić do niego jajka, wsypać brązowy cukier, mielone orzechy włoskie, cynamon i wlać do tego ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu rozsmarować na rozwałkowanym cieście. Następnie pokroić w podłużne trójkąty, zawinąć w rulony, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać mielonym cynamonem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni.

Wszystko piec na rumiany kolor, po czym upieczone wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów