Kotlety słonecznikowo-owsiane

wd2005

Autor:

Przepisów: 3207

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 korniszony
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 awokado
  • Kotlety:
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki owsa
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki łuskanego słoneczniku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • sól

Opis przygotowania

Awokado oraz papryczkę chili umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki i wyłożyć na talerz. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno.
Przygotować kotlety: owies opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć go do miksera. Do owsa w mikserze wsypać słonecznik łuskany, suszony tymianek, dodać pokrojoną wcześniej papryczkę chili i wlać olej. Następnie składniki w mikserze dobrze zmiksować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zeszkloną dodać do zmiksowanych składników. Całość dobrze wymieszać i uformować ręcznie z tego małe kotlety. Smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z patelni i dodać do awokado na talerzu.

Korniszony pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Gotową potrawę podawać z pikantnym keczupem.

1 komentarz

odpowiedz

Hmmmm... Wygląda ciekawie. Trzeba będzie spróbować :)

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się