Modra kapusta

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1040
Modra kapusta
fot. Ewkaa / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 2 winne jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki wody
  • 1 główka czerwonej kapusty do 1 kg
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • sól

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru i wrzucić do rondla. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić nasion i pokroić je drobno do rondla z rodzynkami. Następnie kapustę pozbawić głąba, pokroić ją na małe kawałki i dodać do składników w rondlu. Całość składniki zalać 2 szklankami wody, posypać mielonymi goździkami, suszonym majerankiem i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić na sicie. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle na patelni. Zeszkloną ściągnąć z patelni i dodać do składników w misce. Wszystko doprawić do smaku cukrem brązowym, solą, octem balsamicznym, dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów