Karminadle

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1080
Karminadle
fot. Mariuszjbie / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g tuszy z królika bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa zwykła bułka
  • 1 szklanka przegotowanej przestudzonej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Opis przygotowania:

Bułkę czerstwą przełożyć do miski, zalać ją przegotowaną, przestudzoną wodą i moczyć do czasu, aż zmięknie. Wtedy odcisnąć ją ręcznie z nadmiaru wody. Tuszę z królika zmielić maszynką do mięsa i dodać do bułki w misce. Następnie dodać mielone mięso wieprzowe. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo mielonego pieprzu, mielonymi nasionami kolendry, tymianku i wbić do tego jajko. Całość dobrze wymieszać ręcznie i uformować z tego małe kotlety. Pozostawić je na 15 minut na stolnicy, po czym smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu kotlety osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)