Babeczki jagodowo-cytrynowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1776
Babeczki jagodowo-cytrynowe
fot. wonderyort / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki jagód
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jagody umyć i osączyć z wody. Następnie do miski wsypać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i tartą gałkę muszkatołową. Składniki w misce wymieszać, po czym wlać do nich mleko, ekstrakt waniliowy, roztopione masło, dodać do tego tartą skórkę cytrynową i wbić jajka. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do foremek włożyć po jednej łyżeczce jagód i wszystko zalać zmiksowanymi składnikami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli ciasto się do niego przylepia to należy piec je dalej).

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów