Spaghetti z warzywami i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1161
Spaghetti z warzywami i orzechami
fot. wonderyort / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 300 g marchewki
  • 100 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • sól
  • cukier

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Spaghetti wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do makaronu. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej marchew. Oba składniki dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości marchewki. Kiedy marchew zmięknie, wsypać do tego tłuczone orzechy laskowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukru, wymieszać i dusić jeszcze przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów