Tosty z wątróbką drobiową i truskawkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1521
Tosty z wątróbką drobiową i truskawkami
fot. T.Tseng / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 30 g truskawek ananasowych
  • 30 g truskawek czerwonych
  • 30 g truskawek z kompotu
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Truskawki, rzodkiewki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Truskawki ananasowe czerwone pokroić na małe kawałki. Truskawki z kompotu osączyć z nadmiaru wody. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry. Następnie chleb tostowy wysmarować z obu stron olejem i zrumienić go na rozgrzanej patelni na małym ogniu. Zrumieniony chleb ściągnąć z ognia. Wątróbkę drobiową przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić ją i razem z obranym ze skóry czosnkiem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Po przepuszczeniu składniki doprawić do smaku pieprzem, wymieszać i wysmarować tym zrumienione wcześniej kromki chleba tostowego. Na to nałożyć wszystkie truskawki, pokrojoną rzodkiewkę i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów