Grzanki z sercem, szparagami i śliwkami

iwona

Autor:

Przepisów: 1899

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 30 g zielonych szparagów
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 śliwki renklody
  • 2 serca jagnięce
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża bagietka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Szparagi oraz śliwki umyć i osączyć z wody. Serca jagnięce pokroić na małe kawałki, usunąć z nich żyłki. Szparagi pokroić na kawałki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić. Bagietkę pokroić na kromki o grubości 1,5 cm i zrumienić je na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni z obu stron. Zrumienione ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry pokroić drobno i zeszklić na pozostałej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowane wcześniej szparagi oraz pokrojone serca jagnięce. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Po usmażeniu ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na bagietki. Na to nałożyć pokrojone w cienkie plastry śliwki.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się