Bałwanki czekoladowe

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 400 g pralin czekoladowych
  • 400 g białej czekolady na polewę
  • 30 g żelków makaronowych
  • 25 g kolorowego maczku cukierniczego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • Kulki:
  • 400 g herbatników
  • 130 g sera mascarpone
  • 130 g tartej mlecznej czekolady
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao

Opis przygotowania

W pralinach czekoladowych zrobić niewielkie otwory wykałaczką w górnej ich części i włożyć w nie żelki makaronowe. Przygotować kulki: herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki do miski, zasypać je kakao, tartą mleczną czekoladą, cukrem waniliowym i dodać do tego ser mascarpone. Całość zalać roztopionym masłem i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wstawić ją do lodówki i trzymać przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i uformować z niej ręcznie małe kulki. Białą czekoladę połamać na drobne kawałki do rondla, zalać je olejem i razem rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Następnie uformowane wcześniej kulki nabić na małe wykałaczki i zanurzyć je w rozpuszczonej masie czekoladowej. Po zanurzeniu kulki wyciągnąć z masy, nałożyć na nie praliny czekoladowe z żelkami i wszystko posypać maczkiem cukierniczym.

0 komentarzy

Podobne przepisy