Zawijasy makowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1142
Zawijasy makowe
fot. THE Holy Hand Grenade! / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 g masy makowej z bakaliami
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem w kubku, po czym odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z pozostałym cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać roztarte wcześniej drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować je na grubość 5 mm i pokroić w prostokąty o wymiarach 20 na 10 cm. Następnie na pokrojone ciasto nałożyć masę makową z bakaliami, dobrze ją rozsmarować i całość szczelnie zawinąć. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów