Jabłka zapiekane na słodko

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Jabłka zapiekane na słodko

    Dodane przez: arek

    foilman / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 100 ml wody
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki do rondla. Następnie zalać je wodą, posypać cukrem brązowym i gotować do ich miękkości na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, przełożyć je do brytfanki, posypać mąka, mielonym cynamonem, polać ekstraktem waniliowym i dodać do tego pokrojone na drobne kawałki masło. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.

0 komentarzy

Podobne przepisy