Mus czekoladowy z bitą śmietaną

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 truskawki z kompotu
  • 2 łyżki tartej mlecznej czekolady
  • 2 łyżki tartej białej czekolady
  • Mus:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 jajka

Opis przygotowania

Przygotować mus: białka oddzielić od żółtek. Z białek oraz cukru ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do rondla i rozpuści na płynną masę na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Do rozpuszczonej masy czekoladowej dodać roztarte żółtka, bitą śmietanę i ubitą wcześniej pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do kieliszków. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszysta pianę, a po ubiciu przełożyć ja na przygotowany wcześniej mus czekoladowy. Wszystko udekorować truskawkami z kompotu i posypać tartą mleczną oraz białą czekoladą.

0 komentarzy

Podobne przepisy