Coffin Sandwich

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 25 g masła
  • 10 mrożonych krewetek
  • 10 mrożonych kalmarów
  • 6 brązowych małych pieczarek
  • 4 całe dymki
  • 2,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem i kukurydzą
  • 1 cały chleb tostowy
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Krewetki, kalmary oraz mrożone warzywa rozmrozić. Krewetki oczyścić z części niejadalnych. Chleb tostowy pokroić w grube kromki o grubości 5 cm. Następnie rozgrzać mocno olej w rondlu i dodać do niego pokrojony wcześniej chleb (olej ma sięgać do połowy chleba). Chleb tostowy smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu chleb osaczyć z nadmiaru oleju i ostrym nożem wyciąć w nim tylko środek, dół chleba ma pozostać nienaruszony. Dymkę obrać ze skóry i pokroić na połowy. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, potem razem z rozmrożonymi kalmarami i oczyszczonymi krewetkami smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości mięsa z kurczaka. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć składniki z patelni i osączyć nadmiaru tłuszczu. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać do tego bulion drobiowy, wsypać rozmrożone warzywa, dodać smażone wcześniej mięso, kalmary, krewetki i pokrojona dymkę. Całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zalać śmietaną, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu oraz cukrem, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i zalać tym wydrążony chleb tostowy. Podawać na ciepło.

0 komentarzy

Podobne przepisy