Ciasto z mięsem mielonym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Mięso mielone wołowe i wieprzowe przełożyć razem do jednej miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony majeranek i mielone nasiona kolendry. Składniki dobrze wymieszać i smażyć razem przez 1 minutą na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa w misce. Wbić do tego jajka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć w formie koła na blachę do pieczenia. Następnie ciasto francuskie pokroić w cienkie małe plastry i wyłożyć je na mięso na blasze. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy