Ryba w pierzynce

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2695

Składniki:

  • 1 kg filetów soli lub dorsza
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • 7 dkg żółtego sera ementalera
  • sok z jednej cytryny
  • Vegeta
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Filety rybne rozmrozić, umyć, osuszyć, mocno oprószyć Vegetą i skropić sokiem z cytryny. Rybę odstawić na 15 minut. Następnie rybę obtoczyć w mące, rozgrzać mocno tłuszcz na patelni i smażyć rybę z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć ją do brytfanki. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w talarki i razem z cebulą podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażonymi pieczarkami i cebulą wyłożyć rybę, a na pieczarki ułożyć plastry jabłka. Śmietanę wymieszać z tartym żółtym serem i polać nią całość. Wszystko wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze do 150 stopni przez 30 minut. Po tym czasie przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów