Szparagi zapiekane w cieście z serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2029
Szparagi zapiekane w cieście z serem
fot. wonderyort / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 ciasto filo
  • 40 g zielonych szparagów
  • 25 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól

Opis przygotowania:

Szparagi dokładnie umyć, odciąć ich końcówki i osączyć z wody. Plastry ciasta filo wysmarować roztopionym masłem tylko z jednej strony. Następnie dodać do tego szparagi. Całość posypać tartym parmezanem, doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie zwinąć w rulony. Wszystko posypać suszonym rozmarynem, przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do czasu, aż ciasto przybierze złocisty kolor. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów