Pasztet jagnięcy z krakersami i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2336
Pasztet jagnięcy z krakersami i pieczarkami
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 750 g łopatki jagnięcej bez kości
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 250 g okrągłych krakersów
  • 150 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • natka selera
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Pieczarki umyć, obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Krakersy pokruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć je do miski. Łopatkę jagnięcą pokroić na małe kawałki, przemielić ją przez maszynkę do mięsa. Wątróbkę drobiową przełożyć do rondla, zalać ją 1 l wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, po czym przepuścić ją przez maszynkę do mięsa i dodać do miski z pokruszonymi krakersami. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, posiekać drobno i razem z pokrojonymi wcześniej pieczarkami zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mielone mięso jagnięce. Składniki na patelni wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do składników w misce. Następnie wbić do tego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym rozmarynem oraz majerankiem, wymieszać i przełożyć do odpowiedniego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów