Sankaya

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 684
Sankaya
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 dynia do 600 g
  • 300 g cukru palmowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki mąki ryżowej
  • 1,5 l wody

Opis przygotowania:

Dynię umyć, osączyć z wody, przeciąć ją w górnej jej części i usunąć nasiona oraz włosowaty miąższ. Następnie do miski wbić jajka, wlać mleko kokosowe, wsypać cukier palmowy i dobrze roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane składniki przelać do wnętrza dyni i nakryć jej górną częścią. Zagotować wodę w naczyniu na parze i po jej zagotowaniu umieścić na sicie całą dynię ze składnikami. Całość gotować na parze przez 45 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z sita, przełożyć na talerz i lekko przestudzić.

Komentarze (0)