Migdały w polewie z posypką

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 250 g całych migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki grubego cukru krystalicznego
  • 2 łyżki czerwonej posypki cukierniczej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Cukier puder przesypać do rondla, zalać go wodą, wsypać do tego szczyptę soli, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wrzucić do tego całe migdały i gotować przez 1,5 minuty. Po tym czasie migdały odcedzić na sicie z nadmiaru zalewy. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę na średnim ogniu. Do rozpuszczonej masy czekoladowej wsypać kakao, wymieszać i ściągnąć z ognia. Potem zanurzyć w nich ugotowane wcześniej migdały, wyciągnąć z masy i przełożyć je na sito. Wszystko posypać czerwoną posypką cukierniczą oraz grubym kryształowym cukrem

0 komentarzy

Podobne przepisy