Warzywa z sosem sojowym, miodem i pędami bambusa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2950
Warzywa z sosem sojowym, miodem i pędami bambusa
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 g pędów z bambusa w zalewie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 mały por
  • 1 mała, czerwona papryczka chili
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Pędy bambusa osączyć z zalewy. Paprykę zieloną oraz chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Por pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać mocno oliwę na patelni i dodać do niej pokrojone wcześniej warzywa. Smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu i wlać do nich miód oraz sos sojowy, dobrze wymieszać i dusić przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego pędy z bambusa. Całość doprawić do smaku szczyptą soli (jeśli trzeba), wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów