Tostada

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2181
Tostada
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 pomidory rzymskie
  • 2 liście czerwonej salaty
  • 2 dojrzale awokado
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Marynata:
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 20 ml soku z limonki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na małe kawałki. Sałatę pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Awokado obrać ze skory, usunąć pestkę, a miąższ rozetrzeć widelcem do miski.

Przygotować marynatę: olej rzepakowy wymieszać z sokiem z limonki w misce. Następnie dodać do tego gałązki świeżego tymianku. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do wymieszanych składników. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli, mielonego pieprzu, obtoczyć w marynacie i marynować przez 2 godziny. Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty, pokroić na małe kawałki i smażyć na rozgrzanej patelni do miękkości. Kiedy zmięknie, ściągnąć je z patelni.

Przygotować ciasto: mąkę pszenną i kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 2 mm, po czym odstawić na 30 minut, aby ciasto lekko się przesuszyło. Przesuszone ciasto przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Gotowe wyłożyć na talerz, przełożyć smażonym wcześniej mięsem, rozdrobnionym awokado i posypać pokrojonymi warzywami. Przed podaniem wszystko polać kwaśną śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów