Timpana

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4520
Timpana
fot. Inkwina / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 300 g makaronu penne
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 50 g tartego parmezanu
  • 50 g tartego sera Gouda
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki mleka 2 %
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz cayenne

Opis przygotowania:

Makaron penne wrzucić do rondla z 2 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Następnie cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego mięso mielone wołowe i wieprzowe. Składniki wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego przetarte przez sito pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu cayenne, tartą gałką muszkatołową i zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem w misce. Wymieszane składniki przełożyć do brytfanki. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać tarty parmezan, ser Gouda i dobrze roztrzepać widelcem. Rozmieszanymi składnikami polać składniki w brytfance. Następnie mrożone ciasto francuskie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim wierzch. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podzielić na porcje.

Komentarze (0)