Frytki czosnkowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2110
Frytki czosnkowe
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście bambusa
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić je w słomkę. Ząbki czosnku obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać mocno olej w rondlu i wrzucić do niego pokrojone wcześniej ziemniaki oraz czosnek. Smażyć na średnim ogniu do miękkości, po czym ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, wymieszać z pokrojoną natką zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli i zawinąć w liście bambusa. Podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów