Owoce morza smażone z papryką i orzechami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Owoce morza smażone z papryką i orzechami

    Dodane przez: wd2005

    Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 300 g mrożonej mątwy
  • 100 g mrożonych muli
  • 100 g mrożonego homara
  • 8 małych zielonych papryczek chili
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki czerwonej pasty chili
  • sól
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Natką zielonej pietruszki oraz papryki chili umyć, osączyć z wody. Owoce morza rozmrozić. Następnie homara oraz mule przełożyć na jedną patelnię i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek na średnim ogniu do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na tacki. Potem dwa ząbki czosnku obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać czerwoną pastę chili oraz orzeszki pinii. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć je z ognia i dodać do całości na tackach. Potem rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i zeszklić na niej obrane i pokrojone drobno dwa następne ząbki czosnku. Do zeszklonego czosnku dodać zielone papryczki chili i rozmrożoną wcześniej mątwę. Składniki z mątwą doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy