Ryż czerwony z warzywami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ryż czerwony z warzywami

    Dodane przez: arek

    Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki czerwonego ryżu
  • 2 rzodkiewki
  • 1 por
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • mielony, czarny pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać odparowany wcześniej ryż. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem na małym ogniu do chwili, aż ryż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć go z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i zrumienić na nim pokrojonego na kawałki pora. Kiedy to nastąpi, ściągnąć go z patelni i dodać do potrawy. Wszystko udekorować pokrojoną w plastry rzodkiewką.

0 komentarzy

Podobne przepisy