Warzywa smażone z szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1113
Warzywa smażone z szynką
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g gotowanej szynki w plastrach
  • 6 małych ziemniaków
  • 4 purpurowe marchewki
  • 4 zwykle marchewki
  • 4 pietruszki korzeń
  • 4 cebule szalotki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki gotowej ćwikły
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przekroić na połowy i wyłożyć na talerz. Następnie marchew zwykłą, purpurową, pietruszkę oraz obraną ze skóry szalotkę wrzucić razem do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do ziemniaków na talerzu. Całość nakryć plastrami gotowanej szynki, gotową ćwikłą i podawać z musztardą francuską.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów