Zapiekanki cynamonowe z serkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 980
Zapiekanki cynamonowe z serkiem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczyń żaroodpornych
  • 1 łyżka mąki pszennej do podsypania ciasta
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 240 ml mleka migdałowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: 3 łyżki mleka migdałowego podgrzać na małym ogniu w rondlu, po czym po podgrzaniu rozetrzeć w nim drożdże i ściągnąć z ognia. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać roztarte wcześniej drożdże i pozostałe mleko. Z całości zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 1 cm i pociąć w podłużne plastry. Cukier brązowy przesypać do miski i wymieszać z mielonym cynamonem oraz migdałami. Wymieszane składniki przełożyć łyżką na pokrojone plastry z ciasta. Całość zawinąć w rulon i przełożyć do odpowiednich naczyń żaroodpornych wysmarowanych masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, a gotowe podawać z serkiem homogenizowanym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów