Tamales z sałatką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1755
Tamales z sałatką
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 8 liści z kukurydzy
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki białej mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 300 mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 strąki suszonej papryki chili
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • pieprz
  • Sałatka:
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru szczypta soli
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego

Opis przygotowania:

Warzywa oraz liście kukurydzy umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składnikowe dodać masło, wlać kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 5 mm.

Przygotować nadzienie: czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Suszoną paprykę chili sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Pokrojoną paprykę wraz z czosnkiem przełożyć razem na rozgrzany olej na patelni i smażyć do chwili, aż składniki się zeszklą. Wtedy dodać do tego mięso mielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wówczas ściągnąć z ognia i nałożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto.

Ciasto wraz z nadzieniem zwinąć w rulony, a następnie całość zawinąć w liście kukurydziane. Wszystko dobrze zawiązać i przełożyć na sito naczynia naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Składniki na sicie w naczyniu, od chwili zagotowania wody, gotować przez 15 minut, po czym ściągnąć je z sita i wyłożyć na talerz.

Przygotować sałatkę: kapustę pokroić w cienką słomkę do miski. Ogórka pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonej kapusty. Całość skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukru, dokładnie wymieszać, dodać do potrawy i posypać mielonym kminem rzymskim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów