Brokuły z bulionem i sosem sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1359
Brokuły z bulionem i sosem sojowym
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 rzodkiewki
  • 1 pęczek chińskich brokułów
  • 1 szklanka bulionu dashi
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego

Opis przygotowania:

Sezam przesypać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć go przez 30 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia. Brokuły chińskie oraz rzodkiewkę umyć i osączyć z wody. Następnie brokuły pokroić na kawałki i wrzucić je do 1 l gotującej się wody. Brokuły gotować przez 1 minutę, po czym odcedzić je i wyłożyć na talerz. Bulion dashi zagotować z sosem sojowym w rondlu, potem ściągnąć go z ognia i polać brokuły. Wszystko udekorować pokrojoną w cienkie plastry rzodkiewką oraz posypać smażonym wcześniej sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów