Polędwica grillowana z warzywami i miętą

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 520
Polędwica grillowana z warzywami i miętą
Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 30 g bobu
  • 30 g zielonych szparagów
  • 6 małych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • garstka łodyg zielonego groszku do dekoracji
  • garstka świeżej mięty
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz miętę dokładnie umyć i osączyć z wody. Polędwicę wołową wysmarować oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Mięso grillować do miękkości, po czym ściągnąć je z grilla, pokroić w plastry i wyłożyć na talerz. Następnie ziemniaki wrzucić do rondla z mocno gorącym olejem i smażyć je do miękkości. Kiedy zmiękną, osączyć je z nadmiaru oleju i dodać do mięsa na talerzu. Potem do kolejnego rondla z gorącym olejem wrzucić pokrojone na kawałki szparagi oraz bób. Oba składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, posypać pokrojoną na kawałki miętą oraz udekorować łodygami zielonego groszku.

0 komenatrzy

Podobne przepisy