Ryż z groszkiem w curry

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ryż z groszkiem w curry

    Dodane przez: arek

    Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 3 rzodkiewki
  • 3 gałązki portulaki
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Groszek zielony rozmrozić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć go na talerz. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego curry i bułkę tartą. Składniki na patelni wymieszać, po czym wsypać do nich 200 g zielonego groszku. Całość na patelni wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Pozostałe 100 g zielonego groszku przesypać do miksera, dodać do niego natkę zielonej pietruszki, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki dodać do potrawy. Wszystko udekorować gałązkami portulaki oraz pokrojoną w plastry rzodkiewką.

0 komentarzy

Podobne przepisy