Pstrąg grillowany w sosie z musztardą i miodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1719
Pstrąg grillowany w sosie z musztardą i miodem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z pstrąga
  • 2 rzodkiewki
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielony ogórek
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 3 łyżki masła
  • 1 czerwony burak
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Filety z pstrąga skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i grillować do miękkości ryby na rozpalonym grillu. Gotową rybę ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: buraczka czerwonego przełożyć do rondla, następnie zalać go wodą tak, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać go ze skóry i przetrzeć przez sito o drobnych oczkach do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w ćwiartki i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony majeranek i razem smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego startego wcześniej buraczka czerwonego. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim rybę na talerzu.

Musztardę Dijon wymieszać z miodem w kubku i polać tym potrawę. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki, ogórkiem oraz rzodkiewką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów