Piernik z lodami w karmelu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1898
Piernik z lodami w karmelu
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g lodów waniliowych
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 10 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 5 g rodzynek
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 szklanka miodu lipowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka gotowej przyprawy do pierników
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta.
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej do posypania blachy
  • Karmel:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 120 g cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: miód podgrzać na średnim ogniu, aby był płynny. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę mikserem, a żółtka utrzeć z cukrem oraz roztopionym masłem na jednolitą masę. Do masy wlać roztopiony miód, dodać przyprawę do pierników, po czym wsypać mąkę zmieszaną z sodą i dokładnie wymieszać. Dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek, rodzynki, tłuczone orzechy włoskie, startą skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Wymieszane przełożyć do blachy do pieczenia wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.

Przygotować karmel: cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż zacznie się karmelizować. Cukru na patelni w czasie podgrzewania nie mieszać. Kiedy cukier nam się rozpuści i będzie miał bursztynowe zabarwienie, wlać połowę śmietany i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wlać pozostałą śmietanę, ponownie wymieszać i gotować całość przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, doprawić do smaku szczyptą soli, ponownie wymieszać i lekko przestudzić.

Następnie na upieczone wcześniej ciasto nałożyć po jednej gałce lodów waniliowych i całość polać karmelem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów