Skrzydełka gęsie z jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1971
Skrzydełka gęsie z jajkami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 skrzydełka z gęsi
  • 2 jajka
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 listki nasturcji do dekoracji
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 0,5 selera
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Marchew oraz seler obrać ze skóry i zetrzeć do jednej miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie kapustę pokroić w cienkie plastry, sparzyć ją na sicie wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do składników w misce. Warzywa w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukru i dobrze wymieszać. Skrzydełka z gęsi oprószyć szczyptą soli i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Mięso smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć je z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na mięso wyłożyć wszystkie warzywa z miski. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas wyciągnąć je z rondla i dodać do całości. Gotową potrawę posypać natką zielonej pietruszki i udekorować listkami nasturcji.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów