Bezy ze śmietana i figami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1147
Bezy ze śmietana i figami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 dojrzale figi
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Bezy:
  • 4 białka jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Figi umyć, osączyć z wody i pokroić w ćwiartki. Przygotować bezy: białka jaj przełożyć do miski, zasypać je cukrem pudrem, wlać do tego ekstrakt waniliowy i razem zmiksować mikserem na sztywną pianę. Zmiksowane składniki przełożyć do szprycy i wycisnąć równymi porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim składniki do ostygnięcia. Następnie wyciągnąć je z piekarnika i przełożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a ubitą nałożyć na bezy na talerzu. Wszystko udekorować pokrojonymi figami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów