Acıbadem kurabiyesi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1043
Acıbadem kurabiyesi
fot. Mcozturk / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 30 g łuskanych migdałów
  • 4 białka jaj
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Glazura:
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki przegotowanej przestudzonej wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Następnie wlać do tego roztopione masło i ponownie dobrze wymieszać. Białka ubić mikserem na sztywną pianę i dodać do wymieszanych składników. Całość kolejny raz dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć w nim krążki szklanką. Krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, a potem w ich środek włożyć po jednym łuskanym migdale.

Przygotować glazurę: żółtka jaj roztrzepać widelcem z przegotowaną przestudzoną wodą i wysmarować tym przygotowane wcześniej ciasto.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów